Da li sam zavisan?

Sumnjate da ste postali zavisni od neke droge? Želite li da saznate koliko je rizično Vaše korišćenje droge? Uz pomoć ovog posebnog testa pod nazivom DUDIT možete sami da saznate!

DUDIT test

DUDIT (Drug Use Disorders Identification Test) Vam daje ukupnu procenu mogućih problema koji nastaju u vezi sa zloupotrebom droga. Takođe kroz ovaj test možete dobiti informaciju o tome gde se možete obratiti za pomoć ako želite da smanjite ili prestanete sa uzimanjem droga.

Test ima jedanaest pitanja vezanih za Vaše uzimanje droga. Takođe će biti zatraženo da kažete svoj pol i godine. Veoma je bitno da odgovarate na pitanja tačno i iskreno – u suprotnom Vam povratne infomacije neće imati smisla. Na stranici 2. dobićete deset dobrovoljnih dodatnih pitanja koja možete preskočiti ukoliko ne želite da date odgovor.

Vaša pitanja će biti pohranjena u bazu podataka isključivo u svrhu opštih statističkih razloga. Nikakvi lični podaci neće biti pohranjivani, niti će vas biti moguće identifikovati prema vašim odgovorima.

DUDIT je naučno potvrđen test koji godinama koriste mnogi savetnici za droge.

Vaš rezultat će očitati koliki je stepen štetnosti vašeg konzumiranja i dobićete preporuku šta možete učiniti.

Vaš rezultat će se odnositi na faktore koji Vam mogu pomoći da razumete gde su mogući problemi vaše zloupotrebe droga.

AUDIT test

AUDIT test (Test identifikacije poremećaja upotrebe alkohola) je namenjen za ranu identifikaciju rizičnog i štetnog opijanja, kao i zavisnosti od alkohola (alkoholizam) kod odrasle populacije.

Na osnovu podataka iz multinacionalne kolaborativne studije Svetske zdravstvene organizacije, AUDIT je postao najkorišćeniji svetski instrument za otkrivanje alkohola od njegovog objavljivanja 1989.godine. Trenutno je dostupan na oko 40 jezika. Posebno je dizajniran za zdravstvene radnike uz niz zdravstvenih podešavanja, ali, uz odgovarajuća upustva, mogu ga samostalno davati ili koristiti i nezdravstveni radnici.

Ono što je takođe važno je da AUDIT pruža okvir za intervenciju, kako bi se pomoglo u smanjenju nezdravog uzimanja alkohola ili prekidanju konzumiranja, i na taj način pomaže da se izbegnu štetne posledice alkohola.

AUDIT test se fokusira na prepoznavanje prelimenarnih znakova opasnog opijanja i blage zavisnosti. Za razliku od nekih testova na alkohol, AUDIT test se pokazao tačnim za sve etničke i rodne grupe. Pacijente treba ohrabriti da odgovore na AUDIT pitanja u pogledu standardnih pića.

Test sadrži 10 pitanja sa višestrukim izborom o količini i učestalosti konzumiranja alkohola, ponašanja prilikom opijanja i problemima ili reakcijama vezanim za alkohol. Odgovori se boduju po bodovnom sistemu, a ocena veća od osam ukazuje na problem sa alkoholom.


Besplatna
info linija

Tražiš pomoć? Izlazak je tu da ti pomogne!
Ukoliko je tebi, ili nekome koga ti poznaješ potrebna pomoć za odlazak na lečenje ili nakon rehabilitacije, pozovi nas - pomoć je besplatna.

© Sva prava zadržana.
Udruženje Izlazak

 • Naziv udruženja
  Udruženje za podršku u prevenciji i rehabilitaciji zavisnika od opojnih sredstava Izlazak
 • Adresa
  Maksima Gorkog 92/2, 11000 Beograd, Republika Srbija
 • Kontakt telefon
  +381 61 255 27 37
 • E-mail
  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 • Poreski identifikacioni broj (PIB)
  106431352
 • Matični broj
  28003676
 • Šifra delatnosti
  9499