Detoks ili detoksikacija

22 januar 2021

Šta je detoks?

Detoks ili detoksikacija od droga je čišćenje tela od toksina i štetnih supstanci nakupljenih tokom stalne konzumacije droga. Ispiranje toksičnih materija je od vitalnog značaja za zdravlje pojedinca, njegovu stabilnost i nastavak procesa oporavka. Iako detoks može biti neugodan i težak, postoji način da se umanji fizički bol.

Detoksikacija može biti opasna ukoliko nije pod nadzorom stručnog medicinskog osoblja, pa se preporučuje da se sprovodi u bolničkom sistemu, mada se može sprovoditi i van bolnice.

Detoks adresira fizičke probleme koji dolaze kao propratna pojava uz zavisnost, a treba ga pratiti i psiho-socijalni tretman. Različite zavisnosti zahtevaju različite detoksikacije i psiho-socijalne tretmane.

Kod opijatskih zavisnika

Detoksikacija je postupak kojim se osobi zavisnoj od opijata olakšava rešavanje apstinencijalnog sindroma nakon prekida uzimanja heroina (i drugih opijata) postupnim smanjenjem dnevnih doza metadona ili buprenorfina u periodu do mesec dana. Obično traje izmedju 7-30 dana zavisno od načina tretmana.

Primenjuje se kod osoba kod kojih je potpuno odvikavanje, i nakon toga održavanje apstinencije, dogovoreno kao terapijski cilj.

Foto: Unsplash/Volodymyr Hryshchenko

Besplatna
info linija

Tražiš pomoć? Izlazak je tu da ti pomogne!
Ukoliko je tebi, ili nekome koga ti poznaješ potrebna pomoć za odlazak na lečenje ili nakon rehabilitacije, pozovi nas - pomoć je besplatna.

© Sva prava zadržana.
Udruženje Izlazak

 • Naziv udruženja
  Udruženje za podršku u prevenciji i rehabilitaciji zavisnika od opojnih sredstava Izlazak
 • Adresa
  Maksima Gorkog 92/2, 11000 Beograd, Republika Srbija
 • Kontakt telefon
  +381 61 255 27 37
 • E-mail
  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 • Poreski identifikacioni broj (PIB)
  106431352
 • Matični broj
  28003676
 • Šifra delatnosti
  9499