Postpenalna podrška

Udruženje za podršku u prevenciji i rehabilitaciji zavisnika od opojnih sredstava „Izlazak“ je, od marta meseca 2019. godine, član Mreže za postpenalni prihvat u Republici Srbiji.

Mreža je tada osnovana sa namerom da na jednom mestu okupi sve organizacije civilnog društva iz naše zemlje, koje se u svom radu na direktan ili indirektan način bave pružanjem postpenalne podrške, te svoje aktivnosti sprovode u cilju poboljšanja položaja osoba koje su bile u sukobu sa zakonom.

Cilj Mreže organizacija za postpenalnu podršku Srbije (MOPPS) jeste unapređenje politika i praksi u oblasti postpenalnog prihvata i reintegracije bivših osuđenih lica, tako da oni budu u skladu sa potrebama lica prema kojima je izrečena krivična sankcija i maloletnika koji su bili ili su i dalje u sukobu sa zakonom.

Većina bivših osuđenih lica suočava se sa raznim izazovima u svom socijalnom prilagođavanju koji mogu uključivati: narušene porodične odnose, stigmatizaciju lokalne zajednice, nedostatak obuka za stručno usavršavanje, nemogućnost pronalaženja posla, izostanak psihološke podrške, neadekvatan pristup lečenja zavisnosti od droga i alkohola i drugo. Sve to skupa može imati negativan posledični uticaj na njihovu sposobnost pronalaženja stabilnog posla ili mesta stanovanja, vraćanja formalnom obrazovanju, kao i izgradnje ili obnove individualnog i socijalnog kapitala. Ukoliko im se ne pruže adekvatna pomoć i podrška za nošenje sa pomenutim problemima, naći će se u povećanom riziku od toga da budu upleteni u začarani krug neuspele socijalne integracije, recidiva i socijalne isključenosti.

Ukoliko je Vama ili osobi koju poznajete, nakon izlaska na slobodu, potrebna besplatna podrška ili pomoć u vezi sa:

 • Pronalaženjem smeštaja i hrane
 • Pribavljanjem ličnih dokumenata
 • Ostvarivanjem prava na zdravstvenu i socijalnu zaštite
 • Porodičnim i ličnim problemima
 • Pronalaženjem zaposlenja, dovršavanjem školovanja ili stručnog osposobljavanja
 • Uspostavljanjem saradnje sa nadležnim Centrom za socijalni rad, Nacionalnom službom za zapošljavanje
 • Drugim problemima
možete kontaktirati Udruženje „Izlazak“ svakim radnim danom od 8 do 16 časova, tako što ćete pozvati besplatnu i anonimnu telefonsku liniju 0800 104 100 ili nam se obratiti putem e-maila Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Mentorski program

Udruženje „Izlazak“ jedna je od organizacija na teritoriji Republike Srbije koja je učestvovala u pilot projektu mentorskog programa za podršku i mentorskog prihvata bivših osuđenih lica.

Ovaj program oslanja se na tretmanski rad sprovođen u zatvoru i trebao bi da odgovori na potrebe bivših osuđenih lica neposredno po izlasku na slobodu. Na taj način bivše osuđeno lice ima sveobuhvatnu podršku za što bolju reintegraciju i prevenciju recidiva.

Program je u svoje prve dve faze podržan od strane Misije OEBS-a, dok je poslednju fazu podržao Savet Evrope.

Mentorstvo je proces uključivanja specijalno odabranih i obučenih pojedinaca u rad sa korisnicima - bivšim osuđenim licima. Cilj mentorskog programa jeste pružanje smernica, saveta i kontinuirane podrške tokom procesa kroz koji svaki korisnik prolazi. Tok Mentorskog programa često zavisi od samog korisnika, što znači da su sadržaj i ciljevi aktivnosti i uspostavljenog odnosa prilagođeni ispoljenim potrebama svakog korisnika, pa se stoga u određenoj meri mogu razlikovati.

Besplatna
info linija

Tražiš pomoć? Izlazak je tu da ti pomogne!
Ukoliko je tebi, ili nekome koga ti poznaješ potrebna pomoć za odlazak na lečenje ili nakon rehabilitacije, pozovi nas - pomoć je besplatna.

© Sva prava zadržana.
Udruženje Izlazak

 • Naziv udruženja
  Udruženje za podršku u prevenciji i rehabilitaciji zavisnika od opojnih sredstava Izlazak
 • Adresa
  Maksima Gorkog 92/2, 11000 Beograd, Republika Srbija
 • Kontakt telefon
  +381 61 255 27 37
 • E-mail
  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 • Poreski identifikacioni broj (PIB)
  106431352
 • Matični broj
  28003676
 • Šifra delatnosti
  9499