dokaz monika

Zovem se Monika i imam 34 god. Želela bih da vam ispričam nešto o svom životnom putu koji me je odveo do samog dna.

Kao devojčica bila sam radosnog duha i veoma simpatična za okolinu. Nekako su svi polagali puno nade u mene, da će od mene biti nešto. Ulaskom u pubertet stvari su počele da se odvijaju i menjaju velikom brzinom. One stvari koje su za jednu jedanaestogodišnjakinju bile bitne i potrebne, meni su padale sa liste prioriteta. Sport kojim sam se bavila zamenila sam izlascima, školu bežanjem sa časova, a važnost porodičnog vaspitanja odgojem ulice. Već u petom razredu sam počela da pušim i iz godine u godinu, samo su se pridodavale one loše stvari u moj život. U trinaestoj godini došlo je do rastavljanja moje porodice i moja mlađa sestra i ja smo nastavile da živimo sa ocem. U početku nismo bile u bliskim odnosima sa majkom, što sam ja koristila za sve ono loše što sam radila, a otac je nekako izgubio kontrolu i autoritet nad našim životima. Osnovnu školu sam prošla jer su se nastavnici sažaljevali na moju tužnu priču o razvodu roditelja, a srednju vanredno, ni sama ne znam kako. Za sve to vreme ja sam bila sve izgubljenija i smisao mog života su bili danonoćni izlasci i gubljenje vremena na stvari koje mi ništa dobro nisu donele.

Do svoje devetnaeste godine heroin sam uzela dva puta, a travu mnogo više. To se događalo u kontinuitetu od pola godine, godinu i uvek bi mi bilo loše. U toj devetnaestoj godini moj život je bio potpuno istrošen i bila sam bez ikakve nade i ambicije da probam da živim normalno. Na svakoj prepreci, koja bi mi tada naišla na putu, bila bi pobeđena, jer u meni nije bilo volje i snage da se borim. Droga je u tom trenutku došla kao novi izazov za mene. Davala bi mi osećaj neke lažne sigurnosti i u tom početku osećala sam se silno uzimajući je. Sav taj novi "fazon" koji sam počela da živim doneo je znatne promene u u moj život. Iz dana u dan jedina preokupacija mi je bila kako doći do novca za heroin i kako provesti to vreme kada bih bila pod dejstvom istog. Već ubrzo sam počela da dilujem marihuanu, ono što bih zaradila od toga koristila bih za kupovinu droge. Često sam odlazila na rejv žurke i tamo uzimala razne sintetičke droge. U početku sam vešto prikrivala svoje stanje pred roditeljima, danas znam da sam im bila iz prve sumnjiva ali da im je verovatno bilo jako teško da priznaju sebi da im se dete drogira. Prošle su tri godine i ja sam postala teški zavisnik o heroinu. Nisam ni slutila kako sam se uplela u tu mrežu, a još teže sam znala kako da se izvučem iz nje. Priznala sam roditeljima i od tada, pa naredne četiri godine, kreću mnogobrojni pokušaji da se izvučem iz toga. Mnogo puta bih krenula na odvikavanje, jer ne bih mogla više da podnesem teške krize, ali ubrzo bih se vratila drogiranju. Razni načini odvikavanja i pokušavanja da se nešto promeni, ali uvek bez uspeha. Na poslednjem lečenju na kojem sam bila znala sam da ako se vratim opet na isto da me sigurno ubrzo neće biti, jer zaista više nisam mogla ni da se drogiram, a život mi je u potpunosti bio bez ikakvog smisla.

Moj otac se raspitivao na sve strane šta da radi samnom i dobio je savet da postoji komuna i da bi bilo dobro tamo da odem. Po izlasku iz bolnice to mi je dato kao ultimatum i znala sam da mi nema druge ili komuna ili ulica. Odlaskom tamo nije sve bilo rešeno. Tek tamo sam shvatila da osim droge koja je došla kao posledica svega onoga što sam ja bila i radila, da ja moram u potpunosti da se menjam. Bili su to teški dani, ali i nezaboravni za moj život jer sam tada zaista počela da živim, upoznajem sebe i učim da se borim za svoj život. Danas sam potpuno nova osoba i jedino što mogu reći da sam zahvalna dragom Bogu Isusu Hristu koji me je doveo do toga da budem slobodna i da imam novu priliku da živim i pomažem onima koji su u problemu. Nekada sam mislila da se nikada neću izvući a danas znam da izlazak postoji. Nije lako ali se može pobetiti ta užasna pošast koja ti krade sve.

Poslednje vesti

Radno vreme tokom praznika

Iza nas se nalazi još jedna uspešna godina. Sada je vreme za zasluženi mali odmor. Organizacija Izlazak neće raditi od 30. decembra 2019. do 8. januara 2020. Od 9. januara nastavljamo sa našim redovnim aktivnostima.

Hvala svima koji su podržali naš rad u 2019. godini. Želimo vam srećne praznike i uspešnu novu 2020. godinu.

Biram oporavak

Projekat “Biram oporavak” je nastavak projekta 3 Balkan koji je započeo 2015. godine kao odgovor na trenutnu situaciju na polju problematike zloupotrebe droga u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Opširnije...

Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge

Organizacija "Izlazak" danas je tribinom "Ja sam dokaz - Oporavak je moguć", održanom u Press centru UNS-a, obeležila Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge.

Učesnici tribine bili su Jasmina Milašinović, specijalni pedagog-psihoterapeut iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti, Desanka Beba Varga iz HHU "Hleb života" i Aleksandar Žugić i Ivan Marković iz naše organizacije.

Opširnije...

Tražiš pomoć? Izlazak je tu da ti pomogne!

Ukoliko tebi, ili nekome koga ti poznaješ, treba pomoć za odlazak na lečenje ili nakon izlaska iz rehabilitacije, pozovite nas.