Jedan od ključnih razloga zbog kojih je organizacija „Izlazak“ osnovana je resocijalizacija bivših zavisnika.
Prepoznali smo rastuću potrebu među rehabilitovanim osobama, po izlasku iz centra za lečenje, za podrškom i vođstvom u uspostavljanju novog života i integrisanju u društvo.

Upravo izlazak iz centra, po okončanju rehabilitacionog programa, predstavlja najkrupniji korak na putu ka izgradnji zdravog načina života. Nakon što osoba veći deo svog života provede kao zavisnik, zatim u lečenju, izlazak iz centra i ponovno uspostavljanje samostalnog života predstavlja veliki izazov.
Sve ono što je porušeno treba ponovo da se izgradi – narušeni odnosi sa porodicom i prijateljima, pronalaženje posla, smeštaja… Pored toga, bivši zavisnik se susreće sa predrasudama u društvu zbog starog načina života.

Nakon završenog programa rehabilitacije u nekoj od ustanova sa kojima sarađujemo, podržavamo izlečene zavisnike da kroz proces reintegracije nastave da žive zdrav život, bez droge i alkohola.

Do sada je kroz našu organizaciju prošlo oko 60 momaka i devojaka koji su završili neki od programa lečenja ili su izašli iz zatvora. Sa njima od svog osnivanja održavamo sastanke na kojima kroz razgovor i ličnim primerom pokušavamo da im pomognemo da se što bolje uključe u svakodnevni život.

Pomažemo im da (ukoliko nisu) završe srednju školu, da se upišu na fakultet, završe kurseve za rad na računaru, za učenje engleskog jezika.
Pomažemo im i motivišemo ih da pregledaju i poprave svoje zdravstveno stanje, između ostalogda započnu terapiju lečenja hepatitisa C.
Pomažemo im i u pronalaženju posla, što je jedan od najvećih problema za bivše zavisnike.
U saradnji sa humanitarnim udruženjem „Hleb života“, razvili smo program praktične resocijalizacije u kom je trenutno zaposleno dvadeset bivših zavisnika (prodavnica polovne garderobe).

Na ovaj način društvo dobija potpuno reintegrisane i vredne članove, koji po izlečenju, svojim životom svedoče da je moguć oporavak i da postoji jasan način izlaska iz sveta zavisnosti. Poučeni iskustvom iz „prethodnog života“ smisao traže u istinskim životnim vrednostima od kojih ih je droga udaljila.

Poslednje vesti

Radno vreme tokom praznika

Iza nas se nalazi još jedna uspešna godina. Sada je vreme za zasluženi mali odmor. Organizacija Izlazak neće raditi od 30. decembra 2019. do 8. januara 2020. Od 9. januara nastavljamo sa našim redovnim aktivnostima.

Hvala svima koji su podržali naš rad u 2019. godini. Želimo vam srećne praznike i uspešnu novu 2020. godinu.

Biram oporavak

Projekat “Biram oporavak” je nastavak projekta 3 Balkan koji je započeo 2015. godine kao odgovor na trenutnu situaciju na polju problematike zloupotrebe droga u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Opširnije...

Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge

Organizacija "Izlazak" danas je tribinom "Ja sam dokaz - Oporavak je moguć", održanom u Press centru UNS-a, obeležila Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge.

Učesnici tribine bili su Jasmina Milašinović, specijalni pedagog-psihoterapeut iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti, Desanka Beba Varga iz HHU "Hleb života" i Aleksandar Žugić i Ivan Marković iz naše organizacije.

Opširnije...

Tražiš pomoć? Izlazak je tu da ti pomogne!

Ukoliko tebi, ili nekome koga ti poznaješ, treba pomoć za odlazak na lečenje ili nakon izlaska iz rehabilitacije, pozovite nas.